Aging Your Brain Faster By Worst Drinking Habit

Terdapat banyak sebab untuk mengelakkan minum terlalu banyak wain atau bir, terutamanya kerana alkohol boleh membahayakan kesihatan anda dalam pelbagai cara. Walau bagaimanapun, kini anda mungkin ingin mengurangkan alkohol sama sekali—atau sebanyak mungkin—memandangkan kajian baru-baru ini mendapati bahawa minum secara sederhana pun boleh meletihkan otak anda dengan cepat.

Dalam kajian Julai 2022, yang diterbitkan dalam Perubatan PLOS, penyelidik mengumpul data daripada 20,965 peserta yang berumur 55 tahun. Walaupun 2.7% daripada mereka yang terlibat tidak minum alkohol, baki peserta minum purata 18 unit seminggu. Untuk meletakkannya dalam perspektif, 18 unit adalah lebih kurang sama dengan enam gelas wain besar. Jika anda suka bir, maka anda akan berminat untuk mengetahui bahawa ia adalah sama dengan tujuh setengah tin jenama kegemaran anda. Itu ternyata terlalu banyak untuk menjaga kesihatan otak.

“Dalam kajian terbesar setakat ini, kami mendapati minum lebih daripada 7 unit alkohol setiap minggu dikaitkan dengan pengumpulan zat besi di dalam otak,” kata Anya Topiwala dari Universiti Oxford, yang berada di belakang kajian itu, melalui EurekAlert! “Besi otak yang tinggi juga dikaitkan dengan fungsi kognitif terjejas. Pengumpulan besi boleh menyebabkan penurunan kognitif yang berkaitan dengan alkohol.”
“Penyelidik mendapati bahawa penggunaan alkohol sederhana dikaitkan dengan pengumpulan besi yang lebih besar dalam ganglia basal, sekumpulan kawasan otak yang membantu kita melakukan tugas yang berkaitan dengan kognisi, emosi, dan pergerakan,” Emma Laing, PhD, RDN, profesor perubatan di Universiti Georgia dan jurucakap kebangsaan untuk Akademi Pemakanan dan Dietetik, memberitahu Eat This, Not That!. “Tahap besi yang tinggi dalam ganglia basal dikaitkan dengan ukuran fungsi kognitif yang lebih lemah.”

“Otak sangat sensitif terhadap perubahan dalam metabolisme besi, ” kata Laing, menjelaskan bahawa besi dalam otak menyebabkan penurunan kognitif. “Besi tinggi yang tidak normal dalam otak dikaitkan dengan tekanan oksidatif, yang membawa kepada kerosakan neuron dan kematian sel.”
Petua kurangkan alkohol
Jika anda ingin mengehadkan jumlah alkohol yang anda minum untuk mengelakkan penuaan otak anda, Laing berkata anda mungkin mahu “memilih minuman beralkohol, bukan alkohol atau bukan alkohol.” Selain itu, “mempunyai satu atau dua gelas air dengan setiap minuman akan membantu mengurangkan penggunaan yang berlebihan, kerana akan mengelakkan minum alkohol semasa perut kosong.”

Walau bagaimanapun, “walaupun sesetengah orang mungkin gembira untuk menggantikan minuman beralkohol mereka dengan alkohol yang berbeza, mereka yang menderita atau pulih daripada ketagihan alkohol diberi amaran supaya tidak mencuba ini, kerana kaedah lain mungkin meningkatkan keinginan untuk minum alkohol.” Malah, Laing menyatakan bahawa “akibat kesihatan daripada pengambilan alkohol sangat bergantung pada individu, keadaan kesihatan mereka, dan ubat-ubatan yang mereka ambil.”

Akhir sekali, Laing berkata, “Jika anda seorang peminum berat atau anda perasan bahawa alkohol menyebabkan masalah dalam kesihatan anda, program kaunseling dan pemulihan mungkin disyorkan. Penyedia penjagaan utama anda boleh menasihati anda tentang sumber yang sesuai. Jika anda tidak minum , memulakan tabiat ini tidak disyorkan.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *