Chia Pudding Easy To Make

Puding chia ialah sarapan sihat yang hebat atau persediaan makan malam minggu. Ia berkrim, mengenyangkan dan penuh dengan protein, serat dan omega-3. Vegan, bebas gluten, paleo dan keto.
Jom bincang puding chia! Jika anda tidak pernah mencuba puding chia sebelum ini, inilah masanya. Ia adalah sarapan sihat yang sempurna atau snek penyediaan makanan dan ia sangat mudah untuk dibuat!
Terdapat TON resipi biji chia di luar sana (dan saya telah menyiarkan sekumpulan di sini pada EBF), tetapi jika anda seorang pemula chia, puding chia adalah tempat yang bagus untuk bermula kerana anda akan merasai rasa sebenar untuknya. penyerap, tekstur seperti gel dan dan keupayaannya untuk membantu anda kekal kenyang.

Untuk membuat puding chia, anda hanya memerlukan dua bahan mudah: biji chia dan susu. Saya suka menggunakan pilihan bukan tenusu seperti susu badam, susu oat atau santan, tetapi apa-apa jenis susu akan berkesan. Sebaik sahaja anda mempunyai resipi asas, anda boleh menambah rempah ratus, pemanis dan topping untuk meningkatkan rasa puding anda!

Kenapa Puding Chia Sihat?

Puding chia sangat sihat kerana biji chia dipenuhi dengan asid lemak omega 3, protein, antioksidan dan serat. Serat larut dalam biji chia boleh membantu dengan penurunan berat badan dengan memastikan anda berasa kenyang dan juga boleh membantu masalah sembelit. Jadi sekiranya anda tertanya-tanya, puding chia boleh membantu anda kekal normal, jika anda tahu apa yang saya maksudkan! Baca lebih lanjut tentang manfaat kesihatan biji chia di sini.

Cara Membuat Puding Chia (3 Langkah)

Proses membuat puding chia sangat mudah! Langkah pertama ialah menggabungkan biji chia dan susu anda dalam balang atau mangkuk. Saya biasanya melakukan 3-4 sudu besar biji chia dalam 1 cawan cecair.
Setelah adunan puding chia sebati, biarkan selama 5 minit, kacau/goncang sekali lagi untuk memecahkan sebarang ketulan biji chia, tutup dan sejukkan adunan untuk “set” selama 1-2 jam atau semalaman. .
Puding chia hendaklah elok dan pekat, tidak cair. Jika tidak pekat, masukkan sahaja chia seeds (1 sudu teh hingga 1 Sudu Besar), kacau dan sejukkan selama 30 minit lagi atau lebih.

Tonton Cara Membuat Puding Chia

Puding Chia Nisbah Chia kepada Cecair
Saya telah menemui konsistensi yang sempurna untuk puding chia ialah 3 atau 4 sudu besar biji chia hingga 1 cawan susu. Saya biasanya mulakan dengan 3 sudu besar biji chia dalam 1 cawan susu, tetapi jika anda mahukan puding yang lebih besar saya cadangkan menggunakan 4 sudu besar dalam 1 cawan susu.

Jenis susu terpulang kepada anda dan akan berbeza mengikut keutamaan dan sekatan diet anda. Saya suka menggunakan susu bukan tenusu seperti susu badam, susu oat dan santan. Susu badam tanpa gula sangat rendah kalori dan gula jadi jika anda mencari puding chia yang mudah, rendah kalori, rendah gula ini adalah pilihan terbaik untuk dipilih.

Santan penuh lemak sangat bagus jika anda ingin menambah ketumpatan dan membuat sarapan pagi, snek atau pencuci mulut yang benar-benar mengenyangkan tanpa puding chia. Ia juga merupakan pilihan yang bagus jika anda mengikuti diet rendah karbohidrat atau keto.

Penyelesaian Masalah Puding Chia

Jika anda menghadapi masalah untuk menetapkan atau keluar dengan betul puding chia anda mungkin terdapat beberapa perkara yang tidak kena. Berikut adalah beberapa petua yang boleh membantu!

Pastikan anda menggunakan biji chia dan bukan jenis benih lain! Terdapat biji chia putih dan hitam dan kedua-duanya berfungsi untuk puding chia, tetapi tiada benih lain akan berfungsi. Juga, pastikan biji chia anda tidak lama dan mungkin cuba tukar jenama. Saya pernah mendengar aduan daripada beberapa orang bahawa biji chia Trader Joe tidak menyerap cecair sebanyak jenama lain. Jika anda mempunyai masalah dengan biji chia Trader Joe, cuba beli jenama lain.
Pastikan anda memberikan puding chia anda dengan baik kira-kira 5-10 minit selepas anda mencampurkannya. Ini memecahkan sebarang ketulan biji dan membantu memastikan adunan itu licin. Jika anda tidak melakukan ini, kadangkala semua biji chia akan bergumpal bersama di bahagian bawah dan anda akan ditinggalkan dengan banyak cecair di atas dan bukannya puding berkrim yang sebati.
Jika puding chia anda tidak cukup pekat, cuma masukkan biji chia ke dalam adunan dan biarkan seketika. Anda juga boleh menggunakan susu pekat. Santan penuh lemak menghasilkan puding chia yang pekat dan berkrim.
Jika anda tidak suka tekstur puding chia, cuba campurkan dalam pengisar berkuasa tinggi seperti Vitamix. Setelah sebati, adunan akan menjadi licin dan berkrim seperti puding biasa dan bukannya berbiji sedikit seperti puding ubi kayu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *