Food Terms Famous in the South

Selatan terkenal dengan budaya yang kaya, latar muzik yang berpengaruh, layanan mesra dan makanan yang lazat. Daripada Po’boys kepada pai possum, negeri-negeri Selatan telah mengatasi diri mereka sendiri dengan menawarkan banyak hidangan lazat dengan beberapa nama yang sama unik.

Jika anda pernah tertanya-tanya apa sebenarnya “potlikker” atau tempat “kek kolibri” mendapat namanya, kemudian baca.

Berikut ialah 17 nama makanan lama yang anda hanya akan dengar di Selatan. Dan untuk lebih banyak lagi, lihat 15 Pencuci mulut Klasik Amerika yang Berbaloi untuk Dibuat Kembali.

1 Chitlin

Chitlin, kadang-kadang dipanggil chitterlings, adalah ruji istimewa dalam masakan makanan jiwa Amerika. Biasanya dibuat daripada usus babi, chitlin dibakar selama berjam-jam, dipukul, kemudian digoreng, dan biasanya dihidangkan dengan cuka sari apel dan sos panas.

Selain menjadi hidangan popular di Selatan A.S., chitlin juga merupakan hidangan antarabangsa dan boleh didapati di banyak dapur Sepanyol, Asia, Perancis, Jamaica dan Amerika Latin. Dikatakan bahawa chitlin berasal dari Zaman Pertengahan apabila makanan ini sering dimakan oleh golongan yang sangat miskin.

2 Potlicker

Potlikker, kadangkala ditulis sebagai “pot liquor,” merujuk kepada air yang tertinggal di dalam periuk selepas mendidih sayur atau kacang. Ia mengandungi vitamin dan mineral penting seperti vitamin C, vitamin K, dan zat besi.

Daripada membuang air anda selepas mendidih sayur sawi, anda mungkin mahu berfikir lagi. Daripada membuang, cukup letakkan cecair dengan sedikit garam dan lada, tambahkan sedikit ayam belanda atau daging babi salai, dan voila, anda akan mendapat hidangan yang cepat dan lazat yang tidak mempunyai masa untuk disediakan.

3 ekor Hushpuppies

Perkataan “hushpuppy” mungkin menimbulkan imej haiwan kesayangan yang comel atau jenama kasut sekolah lama yang popular jika anda bukan dari Selatan. Walau bagaimanapun, di Selatan, “hushpuppy” ialah nama untuk makanan goreng dalam yang diperbuat daripada telur dan tepung dan dicampur dengan jagung, makanan ruji yang popular dari Orang Asli Amerika. Hushpuppies selalunya dihidangkan sebagai ulam dan kadangkala dibuat dengan bawang putih, jagung isirung keseluruhan dan cili.

4 Kek

Hoecakes, kadang-kadang dipanggil johnnycakes, adalah sejenis roti pipih jagung yang dibuat menggunakan jagung kisar, garam dan air. Hidangan itu, sering dihidangkan dengan bahan-bahan manis seperti madu, sirap maple, dan buah-buahan, sejak berabad-abad lalu dan berasal dari masakan Amerika Selatan. Di luar Selatan, kek ini juga popular di New England.

5 Kek Hummingbird

Jangan risau, tiada rakan berbulu yang mengagumi kami muncul dalam pencuci mulut yang lazat ini. Kek burung kolibri, pencuci mulut kegemaran di selatan, termasuk kek yang dibuat dengan pisang, nanas, kayu manis, vanila dan pecan, dihidangkan dengan pembekuan krim manis. Kek yang berasal dari Jamaica itu dinamakan sempena burung kebangsaan pulau itu.

6 Pai Possum

Tidak, pai possum bukan seperti bunyinya. Sebaliknya, pai possum ialah pencuci mulut yang lazat yang sering dibuat menggunakan kastard coklat, puding vanila, pecan, keju krim dan krim masam. Paling popular di Arkansas, hidangan lazat ini, dihiasi dengan krim putar, dinamakan sempena sifat opossum yang bijak menipu.

7 biji jagung

Goreng jagung, hidangan ringkas yang terdiri daripada biji jagung, tepung, telur, dan susu, adalah makanan ruji dalam kebanyakan isi rumah di Selatan. Selalunya diisi dengan buah-buahan, jem dan madu, hidangan lazat ini berasal dari masakan asli Amerika dan Indonesia.

8 Chow-Chow

Chow-chow, minuman Selatan yang popular, adalah hidangan lazat yang dibuat daripada campuran sayur-sayuran termasuk tomato, bawang, kembang kol, kacang, dan kadang-kadang kubis. Adalah dipercayai bahawa makanan istimewa ini pergi ke selatan apabila orang Acadian Nova Scotia berhijrah ke Louisiana. Dihidangkan sendiri atau atas ikan, hot dog atau hamburger, perisa ini akan menambah “oomph” tambahan pada sebarang hidangan.

9 Selada yang dibunuh

Jangan risau, Killed Lettuce tidak ganas seperti yang dicadangkan oleh namanya. Malah, ia adalah hidangan popular yang disajikan di wilayah selatan Gunung Appalachian. Dibuat dengan sayur-sayuran hijau dan bawang, dan dibaling dengan lemak bakon panas, Killed Lettuce mendapat namanya daripada rupa layu yang dihasilkan apabila titisan hangat dituangkan ke atasnya.

10 Shoofly Pie

Pai Shoofly, pencuci mulut ruji Pennsylvania Dutch, juga merupakan hidangan popular yang ditemui di Selatan. Dibuat dengan bahan-bahan seperti molase, gula, tepung dan telur, pai termasuk lapisan atas yang lazat.

Apabila anda mendengar perkataan “goober,” anda mungkin terfikir secara automatik tentang gula-gula kacang bersalut coklat yang lazat yang dibuat oleh Nestle. Walau bagaimanapun, di Selatan, “goober” adalah perkataan lain untuk kacang tanah. Tumbuhan ini, yang berasal dari Amerika Selatan, telah diterima pakai oleh pedagang Sepanyol, dibawa ke Afrika, dan kemudian sampai ke selatan A.S. dengan kapal hamba. Perkataan “goober” berasal daripada perkataan Kongo dan Kimbundu untuk makanan, “kerana.”

12 Koolickles

Koolickles, jeruk yang dicelup dalam Kool-aid, adalah snek manis yang tidak disangka-sangka popular di kalangan kanak-kanak di Delta Mississippi. Untuk membuat batch anda, cuma ambil satu balang acar dill, tuangkan separuh daripada air garam, tambah satu paket Kool-Aid, air, dan sedikit gula, dan biarkan jeruk anda meresap.

13 Slugburger

Slugburger mungkin terdengar seperti ia dibuat dengan beberapa bahan yang unik, tetapi kami boleh memberi jaminan kepada anda bahawa tiada moluska yang dilitupi lendir di antara roti ini. Sebaliknya, slugburger ialah daging dan roti soya yang digoreng dalam minyak dan selalunya dihidangkan bersama kentang goreng atau onion ring. Burger itu, yang berakar umbi di Mississippi Timur Laut, dikatakan dinamakan sempena istilah slanga untuk cakera logam kecil yang pernah digunakan dalam mesin layan diri.

14 Ketuhanan

Jika anda tidak biasa dengan gula-gula Selatan, maka gula-gula ilahi adalah hidangan yang anda tidak pernah tahu yang anda perlukan. Dibuat dengan gula, sirap jagung, putih telur, dan sering diisi dengan kacang, anda mungkin mendapati bahawa konsistensi gula-gula ini hampir sama dengan nougat. Ada yang percaya ia mendapat namanya apabila seseorang, apabila merasai resipi untuk kali pertama, berseru bahawa ia adalah “ketuhanan.”

15 Rentetan

Jika Koolickles tidak melakukannya untuk anda, mungkin Wickles manis akan melakukannya. Wickles, yang berasal dari Alabama, ialah perasa pedas yang sesuai untuk menyerlahkan hamburger dan hot dog. Menggunakan resipi keluarga berusia 70 tahun, Wickles telah mengembangkan produk mereka sendiri, termasuk jeruk bendi dan jalapeno merah.

16 Hoppin’ John

Hoppin’ John, dibuat dengan kacang bermata hitam, nasi, bawang, dan daging yang dihiris, adalah kegemaran Selatan yang sering dihidangkan pada Hari Tahun Baru untuk nasib baik. Asal-usul Hoppin’ John adalah dalam masakan Afrika Barat, diilhamkan khususnya oleh resipi Senegal untuk hidangan serupa yang dipanggil thiebou niebe.

17 Seorang budak lelaki

Mungkin salah satu sandwic Selatan yang paling terkenal, Po’boy ialah sandwic Louisiana tradisional yang dibuat dengan daging lembu panggang, makanan laut goreng, udang karang atau tiram dan dihidangkan di atas roti Perancis New Orleans. Jika anda akan turun ke Mardi Gras tahun ini, pastikan anda mencuba salah satu kegemaran waktu makan tengah hari ini semasa anda berada di bandar.

Sama ada anda dibesarkan di Selatan atau mempunyai pertalian untuk makanan Selatan, ini adalah beberapa pilihan yang luar biasa — tetapi lazat — yang anda tidak mahu ketinggalan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *