Prevent Your Bones From Aging By These 4 Drinking Habits

Apabila anda masih muda, badan anda membina tulang baru lebih cepat daripada ia memecahkan tulang lama, meningkatkan kepadatan tulang. Tetapi apabila anda meningkat usia, jisim tulang hilang lebih cepat daripada yang dicipta, yang boleh menyebabkan tulang menjadi lebih lemah. Umur bukan satu-satunya perkara; jantina, bangsa, sejarah keluarga, dan saiz badan juga mempengaruhi kesihatan tulang. Berita baiknya ialah walaupun anda mungkin tidak dapat mencegah sepenuhnya kehilangan tulang dari masa ke masa, terdapat cara untuk menguatkan tulang anda dan memperlahankan penuaan tulang.

Apa yang anda makan dan minum boleh menjadi faktor utama dalam kesihatan tulang, termasuk mendapatkan banyak mineral yang menyihatkan tulang dalam diet anda. Dan ia bukan hanya tentang apa yang anda makan-ia juga apa yang anda minum. Kami bercakap dengan Brittany Dunn, MS, RDN, CD, dan ahli Lembaga Pakar Perubatan kami, untuk mengetahui lebih lanjut tentang tabiat minum yang boleh membantu mengekalkan tulang anda sihat dan mencegah penuaan.

1 Minum susu diperkaya anda atau susu alternatif lain.

Menurut Dunn (dan sejujurnya, ibu anda), minum susu adalah cara terbaik untuk menyampaikan nutrien penting kepada tulang anda.

Susu dan susu yang diperkaya mengandungi vitamin D, kalsium, dan protein yang menyokong kesihatan tulang,” kata Dunn.

Susu diperkaya ialah susu lembu yang mengandungi vitamin dan mineral tambahan yang tidak terdapat secara semula jadi dalam jumlah yang ketara dalam susu biasa. Jika anda tidak bertoleransi laktosa atau bukan penggemar susu lembu, anda boleh mencari alternatif susu yang mengandungi lebih banyak vitamin. Ini termasuk pilihan susu berasaskan tumbuhan seperti soya, oat, beras, kelapa, gajus dan badam.

Bagaimana anda tahu jika susu anda pepejal? Anda sepatutnya boleh memberitahu pada label. Dan bagi mereka yang tidak menyukai mana-mana pilihan tenusu tersebut, Dunn mengesyorkan kefir—”yoghurt boleh diminum” yang penuh dengan probiotik.

2 Tambah susu ke smoothie anda.

Jika anda tidak suka susu anda “lurus,” jangan risau, ada cara lain untuk mencampurkannya ke dalam diet anda. Dunn menegaskan bahawa menambah beberapa jenis susu pada smoothie anda adalah cara terbaik untuk membantu mengekalkan tulang yang sihat.

Pilihan seperti susu kurang lemak, yogurt dan juga susu soya yang diperkaya adalah sumber kalsium, vitamin D dan protein yang baik—semuanya bagus untuk membina tulang yang kuat!

Menurut majalah Nutrition Today, protein membentuk kira-kira 50 peratus daripada jumlah tulang dan satu pertiga daripada jisim tulang. Dan kerana protein diet adalah nutrien utama untuk kesihatan tulang, ia mungkin dapat membantu mencegah osteoporosis.

3 Campurkan dengan sayur-sayuran berdaun hijau.

Sekiranya produk tenusu anda tidak dapat dimakan, nasib baik, terdapat cara lain untuk mendapatkan pengambilan kalsium anda.
“Bayam dan sayur-sayuran berdaun hijau yang lain adalah sumber kalsium yang baik,” kata Dunn, sambil menambah bahawa bayam adalah hijau yang sangat baik untuk ditambah kepada smoothie anda, kerana anda mungkin tidak merasainya apabila ia dicampur dengan bahan-bahan lain, tetapi anda masih akan mendapat faedah pemakanan.

Bagaimanapun, beliau memberi amaran bahawa bayam mengandungi oksalat yang tinggi—sebatian semulajadi yang mengikat kalsium, yang boleh menyebabkan pembentukan batu karang.

Sebagai alternatif kepada bayam, satu lagi hijau berdaun yang boleh anda pertimbangkan untuk menambah diet anda ialah kangkung. Adalah disyorkan bahawa kebanyakan orang mengambil 2,500 mg kalsium setiap hari. Setengah cawan (100 mg) kangkung mengandungi 254 mg kalsium, atau 10 peratus daripada pengambilan harian anda, menjadikannya satu lagi sumber kalsium hebat yang juga sesuai untuk smoothie.

4 Terima jus prun dan buah-buahan lain.

Menurut Dunn, buah-buahan bertindak sebagai penampan pencernaan yang baik yang menyokong tahap pH seimbang yang juga membantu mengekalkan tahap kalsium.

Buah lain yang sangat berguna untuk meningkatkan kesihatan tulang ialah prun. Menurut kajian yang diterbitkan oleh Program Fisiologi Integratif dan Bioperubatan dan Jabatan Pemakanan dan Sains Kesihatan di Pennsylvania State University, makan kira-kira 6 hingga 12 buah prun sehari boleh membantu mengurangkan gangguan keradangan yang boleh menyumbang kepada kehilangan tulang pada wanita menopause. . Jika memikirkan prun membuat anda semput, cuba minum jus oren yang kuat, yang membekalkan 350 mg kalsium, atau kira-kira 25% daripada nilai harian anda. Sebagai bonus, ia penuh dengan vitamin C, satu lagi nutrien penting untuk mengekalkan kesihatan tulang. Anda akan mendapat 100% daripada pengambilan harian anda yang disyorkan hanya dalam satu hidangan, yang merupakan menang-menang. Dan sekali lagi, anda boleh mencampurkan buah-buahan bersama-sama dalam smoothie untuk memaksimumkan faedah setiap ramuan. Anda tidak akan datang untuk merasai prun!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *